Seres Mária mongyon le! Az egész még tavaly november 18-án kezdődött, amikor egy ismeretlen a haszker.hu nevű gépről (91.120.50.16) spamet küldött az említett hölgy nevében, az a.geza.54@gmail.com email címről.
A levél témája egy népszavazási kezdeményezés, amely a képviselők költségelszámolásával kapcsolatos. Most azonban nem ez az érdekes, hanem az oldalhullámok, amit ez a mozgósítás kavart.
December 18-án jött egy újabb levél, ezúttal a szekeres.csabi@gmail.com email címről, de érdekes módon szintén a haszker.hu gépről (91.120.50.16). Ebben szerepel egy képviselő feleségének a méltatlankodása, hogy ne kotorásszanak a férje zsebében, stb, ill. Seres Mária állásfoglalása.
A “Seres Mária spamet” bizonyára olyanok is megkapták, akik nem osztják ezt a lelkesedést, mert a jelek szerint többen is írtak Seres asszonynak, és úgy tűnik, hogy nem szépeket, mivel ő idén január 3-án küldött egy levelet a sereslevelek@freemail.hu címről, és már te is tudod, hogy honnan: haszker.hu (IP-cím: 91.120.50.16).
Seres asszony ezúttal arra kéri az érintetteket (akik megkapták a Seres-spamet), hogy trágárkodás helyett inkább jó volna a levél végén levő linkre kattintani, hogy leiratkozzanak a www.seresmaria.hu-n – igen, ez is a haszker.hu (91.120.50.16) gépen van – ha nem érdekli őket ez az arcátlan panama (=a képviselők költségelszámolása).
“Akinek pedig emiatt volt valamilyen kellemetlensége, elnézést kérünk érte, de ez rajtunk kívülálló okok mia tt történhetett, mivel a levelezõlistára az ismerõsei vagy levelezõpartnerei is felírhatták vagy ajánlhatták a tudtán kívül. A szemrehányó levelek növekedése miatt jó okom van feltételezni sajnos azt is, hogy a honlapomon keresztül rosszakaróink szándékosan mások címeit megadva mérgezik meg a levelezõlistánkat, hogy feljelentést tegyenek a címzettek.”
Aha! Tehát azért kapom a csapda email címemre már az n+1-dik Seres Mária-spamet, mert az ismerőseim felírtak, esetleg rosszindulatú egyének mérgezik a címlistáját – és mindezt a tudtomon kívül. De így folytatja Seres:
“Mivel vétlenek vagyunk [...]“
Ó persze, vétlenek. Meg idétlenek. Létezik még ember, aki ne tudná, hogy címlistára csak megerősítéssel szabad felvenni bárkit is? Teljesen jól írja informer a HUP egyik fórumában, hogy “én nem akarok leiratkozni, mert fel sem iratkoztam!”
Néhányan tovább léptek, és a morgás helyett/mellett feltöltötték a Spam Wiki-re a Seres-spamet. Azonban Sipos Zoltán (Blogadmin) ezeket törölte, és az alábbi állásfoglalást tette közzé:
“[...] állásfoglalásunk szerint nem spam (kéretlen kereskedelmi célú üzenet), hanem személyes célú elektronikus levél.”
Abban igaza van, hogy ez nem kereskedelmi ajánlat, hanem valóban egy magánszemély levele, de ez ettől még ugyanúgy kéretlen, és sokakat irritáló, mint a hagyományos Viagrás levél.
A fórum nyitója, informer sem értette ezt, de kz86 azt írja, hogy “Blogadmin = blogin, azaz tomcat cimborája, a Seres Mária spamek meg a zöld párt szerveréről jönnek, aminek tomcat is tagja. A haverok spamelhetnek, másokat meg lejáratnak, ilyen egyszerű.”
Egy biztos: a spamszűrőt meg lehet tanítani a Seres spammel is, ill. én is csak elküldöm az NHH-nak ezt is, hátha rábírják a Seres-kompániát, hogy ők maguk kiszűrjék a nem önkéntes alapon bekerült email címeket az adatbázisukból. Mert a csapda email címemmel garantáltan sehova nem irtakozom fel. Sokkal inkább arról van szó, hogy a Seres Mária mögött/mellett álló technikai brigád is pont ugyanazokat az eszközöket használja, mint a megvetett spammerek.