2010.07.13.
A Gyalog-H Egészség és Szépség Centrum is spammel + gagyi honlap a Globalmax Marketing Ltd-től + Gyalog Ferenc minimum gyanús
A Gyalog-H Egészség és Szépség Centrum legújabb spame a mai gyöngyszem. Történt az, hogy jött egy ajánlat egészség felmérésről, bla-bla, stb. Kiderült, hogy a spam a Netmasters hálózatából jött, a newsletter.netmasters.hu [195.56.151.9] nevű gépről.
A levélben szereplő weboldal (egeszseg.comeze.com) elég frusztráló. Egyrészt a Globalmax Marketing Ltd. összekattintotta pár oldalról még az sem derül ki, hogy egyáltalán hol végzik a szolgáltatást. Ki is töltöttem az űrlapot, délután fel is hívtak, és elmondta egy női hang, hogy Budapesten vannak egy bizonyos szállodában, plusz olyan rendes volt, hogy küldött árlistát, meg extra tájékoztató anyagot.
Felhívtam viszont Gyalog Ferencet is, és rákérdeztem, amolyan T-aktásan, hogy “és akkor ezt most hogy”? Ő azonnal és végig konzekvensen tagadta, hogy köze lenne a spam levélhez. Ezért néhány csalafinta kérdést is feltettem, hogy kiderüljön, vajon igazat mond-e?
Elmondta, hogy ő az egészről semmit nem tud. Így hát felolvastam neki a spam levél tartalmát, és ő megerősítette, hogy igen, ez az ő kampányuk ill. szolgáltatásuk. Megkérdeztem, hogy valóban úgy gondolja, hogy valaki egy komplett reklámkampányba kezdett az ő nevében, és az ő tudta nélkül?
Erre az volt a konzekvensen visszatérő válasz, hogy biztosan egy kör-email (hogy ez mi lehet, azt ne kérdezd, én nem tudom) miatt kaptam meg a reklámot. Merthogy biztosan egy már ott járt páciens küldte tovább nekem. Egyébként nem erről van szó – de ezzel az aprósággal ott és akkor nem terheltem – mert nem továbbított (fwd) levélről van szó, hanem amit első szándékkal nekem küldtek.
Majd elnézést kért, ha megsértett vagy -bántott volna. Ez ismét csak gyanús, mert ha én semmi rosszat nem tettem, akkor nem kell mentegetőznöm. Majd elmondta, hogy ő – aki állítása szerint vasággyal 40 kg – mennyi fogyasztó tabletta spamet kap. Nem akartam ontopic lenni, és ajánlani neki a saját szolgáltatását, hátha ezt is ki lehet kúrálni valahogy. Milyen kár, hogy a hazuság kigyógyítása nem szerepel a kezelések között.
Rákérdeztem arra is, hogy adja meg annak a nevét a cégénél, hadd beszéljek vele, aki a reklámkampányokat intézi. Hátha ő meg tudja mondani, miért kaptam én is a spamből? Kiderült, hogy ő küldi el egy “e-direkt” nevű akármivel a reklámokat – persze szigorúan csak azoknak, akik feliratkoztak.
Majd átváltottam nyílt sisakos küzdelembe, és kértem, adja meg annak a cégnek a nevét, akik biztosítják a reklámok kiküldésének a hátterét. Nem mondtam meg neki, hogy tudom, hogy a netmasters az. Ő azonban ahelyett, hogy megmondta volna (hiszen ez kb. olyan szenzitív kérdés, hogy milyen márkájú fogkrémet használsz?) csak terelt, mint egy pulikutya, hogy na ne már, és többszöri egészen konkrét rákérdezésre sem árulta el.

Szóval Gyalog Ferenc viselkedése több, mint gyanús, és jó okom van hinni (furcsa momentumok, hangja a telefonban), hogy hazudott.
Végül pár szó a netmasters-ről is, akiktől a spam effektíve jött. A honlapjuk igénytelen, a legtöbb menü a “Szíves türelmét kérjük, az oldal feltöltés alatt áll!” rizsát tartalmazza, de ez legyen a legkisebb probléma. A nagyobb az, hogy ömlik tőlük a spam, és hiába jeleztem nekik egy korábbi incidenst, még csak válaszra sem méltattak. Elmondhatjuk hát, hogy nem csak Kínában, de Magyarországon is van bulletproof (=aki spammereket bújtat a hálózatán) szolgáltató, ill. okkal feltételezhetjük, hogy maga a netmasters (esetleg a titokzatos globalmax marketing ltd) a spammer, aki összeállította neki a spammelni való címeket, amelyeket az Internetről vadásztak össze. Mivel azonban nem céges címre (pl. info@) jött a spam, ezért hamarosan továbbítani is fogom az NHH-nak.
Leiratkozni is lehet, egy a hapcy.netmasters.hu címen lévő linken. Ez egyébként a netmasters listaszervere lehet. Ha rám hallgatsz, blokkold a netmasters teljes tartományát (195.56.150.0 – 195.56.150.31).




