Uncategorized

Most már harcolhatsz a robotok ellen!

Gondolom, hozzám hasonlóan te is nagyon unod már a spamet, és szeretnél végre egy kis borsot törni azon bűnözők orra alá, akiknek nincs jobb dolguk, mint hogy Viagrával, Rolex órával meg valami lepukkant gagyi részvénnyel tukmáljanak, amivel tuti bebukod.

Bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy vajon honnan szerzik meg a spammerek az email címeinket? Sok esetben úgy, hogy egy program pásztázza a web oldalakat, és ahol talál egy email címet, azt feljegyzi. Ha elég sok oldalt megnéz, akkor egy tekintélyes lista áll össze a végén.

De ennek vége, eljött a mi időnk. Rábukkantam ugyanis egy web oldalra, ami most végre mindannyiunk nevében törleszt a sok szemétért a szemeteknek. A http://hungarian-86310867327.spampoison.com/ címen ugyanis egy fals lista van, tele hamis, nem létező email címekkel.

Neked pedig más dolgod sincs, minthogy hivatkozz egy megadott címre. Amikor a spammer robotja meglátogatja a te oldaladat, hogy berakja az aljas adatbázisába az email címedet, mert szerintük neked Office 2007 kell reklámáron, akkor követi a linket az oldaladról, és ellátogat a hamis email címmel teli oldalra, azokat is begyűjti. Igen ám, de amikor majd kiküldené a sok spamet, akkor rá fog döbbeni, hogy a címek nagy része nem is valódi – azaz szeméttel tömtük tele a szemét szemetelő szemét spammelő gépét. Hahh!

Jaj, nehogy bedőlj ennek, barátom. Hidd el nekem,
ha valaki, hát én ugyancsak kelletlenül, mintha a fogamat húznák, úgy ismerem be, hogy a spammerek nem hülyék. Gondolod, hogy nem ellenőrzik le az email címeket (és higgy nekem, ez gyerekjáték), hogy valóban léteznek-e? A legrosszabb azonban, hogy az itt szereplő domainek egy része létezik. Ha pedig a véletlenszerűen generált nevek között akad néhány valós cím is, akkor annak gazdája vagy a domain postamestere irdatlan sok szemetet fog kapni.

Ahány előrejelzést csak olvastam, mindegyik azt vetíti előre, hogy az idén tovább emelkedik a levélszemétnek mind a mennyisége, mind az aránya. A SecureWorks előrejelzése szerint:
Spam is at an all-time high, with one mail filtering firm reporting that 90% of all email is spam. I’ll be so bold as to make my own prediction for 2007 – not that we will see an end to spam, but instead, a new evolution. We’ve seen spammers evolve over the years from using throw-away dialup accounts, to open SMTP relays, to proxy trojans on infected end-user systems, to highly-efficient template-based spam systems which are probably responsilble for the massive levels of spam we see today. But as I see it, spammers will soon be required to evolve yet again if they intend to maintain their level of profitability.

Bill (nem Clinton, hanem Gates) azt állította alig pár éve, hogy 2006 végére a spam probléma meg lesz oldva. Ha az idén még nem is kaptál spamet, szerintem akkor is érzed titokban, hogy ez az aranykorszak még várat magára. De addig is, javaslom, próbálj ki egy olyan statisztikai elven működő spamszűrőt, amely lazán megfogja a spamek legalább 99.5%-át.