Uncategorized

Megcsinálhatom?

Az ember azt hinné, hogy azt a néhány futóbolondot, akik a világ megjobbításáért tesznek valamit ingyen és szerelemből, senki nem bántja. Történt ugyanis, hogy Bob Jacobsen, akinek a vasúti terepasztal volt a hobbija, írt egy programot, ami lehetővé tette, hogy számítógéppel lehessen vezérelni a terepasztalt. És hogy a világ, ha csak egy kicsit is, de valóban jobb lehessen, ingyen elérhetővé tette a programját, mi több, még a forráskódot is megosztotta a világgal, hogy aki akarja, még jobbá tehesse vagy módosíthassa a kódot.

Eddig még szép volt a világ, de jött a KAM Industries nevű cég, akik valami hasonló projektben utaztak, és próbálták a bejegyzett szabadalmi jogukat érvényesíteni. Nehogy már valami senki belezavarjon az üzletükbe.

Jacobsen információkat kért arról, hogy pontosan mivel is sértette meg ő a KAM szabadalmát, mire postafordultával kapott is egy számlát $203,000 összegről, mivel – állítólag – az a kb. 7000 felhasználó, akik ingyen letöltötték a nyílt forrású programot, és ezzel fejenként legalább 29 dollár kárt okoztak a KAM-nak.

A KAM ezen kívül írt Jacobsen akadémiai szponzorának, és bekérte az ő összes levelezését. Jacobsen egy idő után megírta nekik levélben, nem hinné, hogy a KAM keresete megállna a bíróságon. Azt ismegemlítette, hogy az ő “problémás” szoftvere már azelőtt elérhető volt, hogy a KAM bejegyeztette volna a szabadalmát, és ezt a KAM ügyvédeinek is tudniuk kellene.

Ezek az öltönybe bújt gonosztevőkügyvédek azonban állították, ők nem is hallottak arról, hogy Jacobsennek a már megjelent munkája esetleg semmissé tenné az ő szabadalmukat, és továbbra is állították, hogy Jacobsen megsértette azt.

Bár nyilvánvaló, hogy a KAM szabadalmi bejegyzése ennek fényében érvénytelen, még nincs vége történetnek. Az mindenesetre kiderült, hogy az efféle szabadalmi jogok hátráltatják a nyílt forrású fejlesztőket (is). Sőt, még egy kisvállalkozás is fegyverként foghatja azt az érdekeit sértő fejlesztőkre.

Józan ésszel egyszerűen felfoghatatlan, hogy miért baj az, ha egy adott problémát egymástól függetlenül 2 vagy több csoport is megold. Persze megértem én azt, hogy ha mind a kettő hasonló tudású, minőségű, stb. és az egyik ingyen elérhető a felhasználók számára, akkor az a kereskedelmi megoldás piacát csökkenti, aminek az utóbbi részvényesei nyilván nem örülnek.

De a világ – ha a szabad versenyt nem korlátozzák – már csak ilyen: a ragadozók (=felhasználók) először a gyengébb példányokat likvidálják (=nem szívesen választják a gyengébb megoldást). Főleg ha az legalább még drágább is.