Uncategorized

Az email címek ellenőrzése

Mindanyian kaptunk már visszapattant levelet, amely azt közölte, hogy a megadott címzett nem létezik. Azonban az is megoldható, hogy a nem létező email címekre érkező levelek egy megadott postafiókba kerüljenek.

Ez meglehetősen kellemes opció, ha levelezőpartnetereink rendre elgépelik az email címeinket, mert valakihez még így is megérkezik a levél. Azonban a spammerek is örülnek ennek, mert ők sok esetben találgatnak, hogy vajon egy adott cégnél milyen email címek lehetnek, és generálnak egy csomó email címet (pl. aa@ceg.hu, bb@ceg.hu, info@ceg.hu, …) remélve, hogy ezekből legalább néhány meg is érkezik valakihez. Egyébként ez az ún. Directory Harvesting Attack (DHA).

Ezért azt javaslom, hogy ne állítsatok be ún. wildcard email címeket, mert oda igen sok spam érkezhet. Ez pedig nagyobb erőforrás igénnyel jár, pl. nagyobb tárolókapacitás, erősebb processzor, több memória szükséges, az emberi erőforrásigényről nem is beszélve, mert valakinek át kell néznie ezeket a leveleket.

Saját tapasztalataim alapján kb. felére csökken a ténylegesen beérkező spam, ha leellenőrizzük, hogy a megadott címzett valóban létezik, ha pedig nem, akkor eldobjuk a levelet, ill. egy bounce üzenetet küldünk vissza.

Az érvényes email címeket tárolhatjuk pl. LDAP címtárban, SQL adatbázisban vagy akár DB fájlokban is – ez már a konkrétan használt rendszertől függ.