Uncategorized

Újabb spam trükkök fenyegetik a kis- és középméretű vállalkozásokat

Alig lélegezhettünk fel egy kicsit, hogy a spam királyt lefogták, máris arra kell ébrednünk, hogy a spammerek mindent bevetnek, hogy leveleik eljussanak a felhasználókhoz. Az SC Magazine a Report: New spam tactics threaten SMEs cikkben arról számol be, hogy a MessageLabs szerint csúcsot észleltek a spam mennyiségében, amelyeket célzottan, egyedi domainekre küldtek. Több, mint 10,000 spam érkezett májusban egy domainre.

A spammerek időről-időre taktikát váltanak, és legújabban nem csatolt képekben továbbítják a tulajdonképpeni spamet, hanem olyan hoszting web oldalakon helyezik el ezeket a képeket, amelyek nem igényelnek előzetes regisztrációt. A levélben pedig csak a képre történő hivatkozást helyezik el.

Noha maga a trükk nem új, legfeljebb mostanság kezdték el a spammerek tömegesen alkalmazni. Éppen időben: mára megtanulták az antispam alkalmazások, hogyan bánjanak el az image spammel. Így a versenyfutás folytatódik tovább.

Szakértők szerint egyébként ez ugyanaz a csoport, akik az Imageshack nevű ingyenes image hoszting oldalt támadták. Az elemzők azt is megjegyzik, hogy ez a probléma mindaddig létezni fog, amíg az Imageshack és társai be nem vezetik a kötelező regisztrációt.

Nem lennék meglepődve, ha a jelenség elterjedése miatt a vállalati hálózatokon előbb-utóbb blokkolnák az ingyenes image hoszting oldalakat, ill. ezek meg fognak jelenni a SURBL adatbázisokban is. A levelezőprogramok pedig régóta támogatják a távoli képek megjelenítésének letiltását, ezt is érdemes használni.