Uncategorized

A BayImg lesz a spammerek legújabb célpontja?

A Spamnation blogján Home of the free címmel jelent meg egy írás, miszerint a Pirate Bay üzemeltetői új szogáltatást indítanak BayImg néven, és ingyenes, cenzúrázatlan image hosting szolgáltatást nyújtanak bármilyen legális kép számára.

A Pirate Bay híres fogalom az Interneten, számos MP3-at, filmeket és más jellegű jogvédett alkotásokat tesz elérhetővé. Legalábbis a RIAA, MPAA meg a ki tudja milyen fantázinevű szervezetek nem szeretik őket.

De hogy mi köze BayImg-nek a spamhez? Nagyon is sok. Az image spamek körében újabban az a divat, hogy a tulajdonképpeni kép nem közvetlenül a levélben szerepel, hanem csak egy hivatkozást tartalmaz a képet hosztoló web oldalra. Bizonyos esetekben a spammerek a spam üzenetet tartalmazó képeket ingyenes image-hosting szolgáltatást nyújtó gépeken helyezik el, máskor meg erre a célra is botnetet vesznek igénybe.

A nagyobb szolgáltatók, mint pl. az imageshack.us ma már aktívan figyelik, hogy ki milyen képet tölt fel hozzájuk, és ha az spam-gyanús, akkor törlik. Azonban ha valaki képes PHP-ben megírni egy file feltöltő scriptet, akkor máris kialakította a saját ingyenes image hoszting szolgáltatását. A kisebb szolgáltatókat azonban valószínűleg nem érdekli a feltöltött tartalom, vagy nincs erejük annak áttekintésére, úgyhogy sok szerencsét, ha le akarod vetetni a spam képet, mégha találsz is kontakt címet az adott géphez.

A BayImg nem lesz kispályás a téren, hiszen a Pirate Bay személyzete, sávszélessége és tárolókapacitása áll mögötte. A spammerek és vírusírók már dörzsölik is a tenyerüket, ha valóban cenzúra mentes lesz a szolgáltatás. Nem kell nagy jóstehetség annak megállapításához, hogy a BayImg web oldalának nagy átkattintási aránya lesz a levelekben, mert a Pirate Bay-nek pozitív csengése van a netezők körében, egyfajta márkanév lett az alapszolgáltatásnak köszönhetően.

A Spamnation bloggere meg is jegyzi, hogy a spamszűrő fejlesztőknek érdemes komolyan megfontolniuk, hogy az összes olyan levelet spamként jelöljék meg, amelyben szerepel a BayImg web oldala, és ismeretlen személytől érkezik.

A problémát alapvetően az jelenti, hogy a spammerek mindent fel(ill. ki)használnak céljaikra, ami ingyen van. Nem csak az ingyenes webmail postafiókokat, de az ingyenes web és -blog hoszting szolgáltatásokat is.