Uncategorized

Gyengék a spamszűrő szoftverek

A Computerworld honlapján olvastam egy cikket a fenti címmel. Ezek a felhasználók mindig csak elégedetlenkednek, semmi sem elég jó nekik, de főleg nem “az email-kliensekbe vagy a kereskedelmi antivírus-csomagokba beépített spamszűrők“.

A fals pozitív hibákat (tévesen spamnek értékelt jó levél) fájlalják különösen a felhasználók. Ez olyannyira komoly probléma, hogy a megkérdezett cégek harmada a spamszűrőnek betudható veszteségekről számolt be. “Peter Brockmann, az elemző cég elnöke szerint eddig is problémát jelentett, hogy a kéretlen reklámokat egyre inkább képfájlokban küldték szét a spammelők, de most, a PDF-spamek terjedésével még rosszabb a helyzet. A kereskedelmi cégek ugyanis naponta sok pdf-fájlt küldenek és fogadnak, ezek közül nehéz lesz kiszűrni a jogosulatlanokat.

Az még hagyján, hogy a gyengén
muzsikáló spamszűrők rontják az egész anti-spam iparág hitelét,de különösen azt fájlaltam a cikkben, hogy “Legrosszabbul a nyílt forráskódú megoldások teljesítettek, a SpamPal-t és a SpamAssassint-t például csak a válaszadók 16 százaléka tartja “teljesen” megfelelőnek.

Nem is csodálom, hogy a SpamAssassinnal kevesen elégedettek, jócskán eljárt már felette az idő. Úgy tűnik, Brockmannék (vagy a megkérdezett felhasználók) nem igazán merültek bele a nyílt forrású spamszűrők világába. Mert számtalan olyan open source szoftver létezik, amelyik statisztikai elven működik, ezért sokkal pontosabb, mint a SpamAssassin vagy más tanulásra nem képes megoldások, és aligha van olyan termék, amit ne lehetne úgy beállítani, hogy csak megjelölje, de ne törölje a spamet, nehogy elvesszenek el a tévesen spamnek tekintett, de valójában jó levelek.

A nemrégiben megjelent PDF-spamektől pedig nem kell félni (még a naponta sok PDF mellékletet küldő vállalatoknak sem), van azért pár olyan antispam termék, amely felismeri ezeket is.