Uncategorized

Hát te se vagy normális?

Danny Carlton – a http://whyfirefoxisblocked.com/ site tulajdonosa – blokkolja a Firefox böngészőt használókat, mondván azok meglopják őt.

Amit az egy korábbi írásban is szerepelt, a Firefox böngészőhöz letölthető az Adblock Plus nevű nagyon hasznos kis program. Ennek segítségével a felhasználó a saját gépén blokkolni tud tetszőleges hirdetéseket.

Namost ez nem tetszik Carlton-nak, mert szerinte a Firefox felhasználók megsértik a web oldal tulajdonosok és fejlesztők jogait. Leírja, hogy egy csomó web oldal van, amely minőségi tartalmat biztosít, cserébe viszont el kell viselnünk a reklámjaikat. Ha pedig valaki csak a tartalmat olvassa el, de a reklámot nem, akkor az egyszerűen tolvaj. Ezért ez a csomó web oldal tulajdonos olyan szkripteket telepít, amelyek megakadályozzák, hogy olyanok is megnézzék az oldalaikat, akik reklám blokkoló szoftvert használnak, hiszen ez joga a web oldalak gazdáinak.

Carlton abban látja a valódi problémát, hogy az Ad Block Plus fejlesztői nem adtak olyan lehetőséget a web oldalak gazdáinak, hogy azok letilthassák a plug-in használatát. Ezért úgy látja, hogy az egyetlen járható út az összes Firefox böngésző kitiltása az oldalukról.

Nem igazán világos a további érvelés. Szerinte a Firefox felhasználók olyan kevesen vannak, és olyan keveset költenek az Interneten, hogy a blokkolásuk miatti veszteség elhanyagolható, miközben az álaluk okozott erőforrás lopásnak óriási gazdasági előnye van. És mindezt ez az elhanyagolható csoport teszi…

Az oldalon a kommentek között van egy érdekes megjegyzés: amikor a felhasználó letölti a reklámokat is tartalmazó jogvédett web oldalt, akkor valójában a felhasználó egy másolatot készít az oldalról. (Ez valóban így is van, mert a legtöbb böngésző a helyi gyorsítótárban helyezi el a letöltött állományokat). Ha azonban a gonosz Firefox felhasználó kiszűri a zavaró reklámokat, akkor ő valójában egy nem engedélyezett, ún. származtatott módosítást hoz létre a gépén, ami pont olyan, mintha nem néznénk meg a TV-ben a reklámokat.

Hááát, hogy mondjam magának? Velem az a helyzet, hogy az én oldalamon is van reklám (bal oldalon látod a Google reklámsávját, ha csak ki nem szűrted az Adblock Plus-szal). Szeretném azt hinni, hogy én is minőségi* tartalmat adok neked olvasni. Nekem is egy csomó csekket kell minden hónapban befizetnem. De engem aztán nem érdekel, hogy mit szűrsz ki az oldalamról. Miért?

  • Mert én is utálom a reklámokat.
  • Mert mindenkinek elidegeníthetetlen joga, hogy eldönthesse, mi kerüljön a képernyőjére.
  • Mert kidobnám azt a böngésző plug-in-t, amit egy távoli gép a kedve szerint manipulálhat.
  • Mert abból egy huncut forintja sem lesz, ha valaki csak megnéz egy reklámot. A legtöbb helyen rá is kell kattintani**, ill. bizonyos konstrukciók csak akkor fizetnek a web oldal gazdájának, ha a tőle érkező látogató vásárol.
  • Mert ha kizárólag reklámok bevételeiből akarja magát fenntartani, akkor az az üzleti modell suxxx.

További olvasnivaló:

Adblock Plus and (a little) more
Who blocks the (ad) blockers?
A webes hirdetések blokkolásának erkölcstana

*: Ok, legyen amatőr, de lelkes
**: Légyszi-légyszi, könyörgöm, kattints rá 2-3 google hirdetésre a bal oldalt! Na jó, csak vicceltem***
***: De ha tényleg rá akarsz kattanni, én biztos nem piszkálok bele a böngésződbe, hogy megakadályozzam