Uncategorized

Passzív ellenállás

Nem, nem az 1867-es kiegyezést megelőző magyar taktikáról van szó, hanem arról, hogy a Kék fény riportere ezzel zárja a snittet: a szakemberek szerint a spamek ellen legegyszerűbben passzív ellenállással vehetjük fel a harcot, vagyis ha csak egyszerűen kitöröljük a kéretlen leveleket.

Történt ugyanis, hogy egy fiatal nőtől – nevezzük Ágnesnek – majdnem sikerült jó 300k HUF összeget kicsalni 1 millió angol font beígért nyereményével. Ágnes elkövette azt a hibát, válaszolt a csalást tartalmazó spamre, így még több lottó nyereményről szóló spamet kapott, elmondása szerint napi több, mint száz hasonló levél jön az email címére. A riporter kérdésére, hogy fog-e még a jövőben próbálkozni (ti. hátha mégiscsak nyert), azt mondta, hogy á, dehogy, automatikusan kitörli ezeket a leveleket. Sőt, még azon is gondolkodik, hogy email címet változtat.

Érdekes az is, hogy ugyan miért hitte el a nagy nyereményt? Egyszerű: mert el akarta hinni. Ágnes szerencsésnek tartja magát, mert többször nyert már kisebb összegeket. És valóban: szerencsére nem ment rá a gatyája – akarom mondani bugyogója a hiszékenységére és mohóságára.

A videoból – amely a YouTube hálózatról megtekinthető – azt is megtudtam, hogy februártól már van a rendőrségen egy ún. csúcstechnológia bűnözés elleni osztály is. Én már csak kettőt fűznék az esethez:

1. Az email cím cseréje nem véd meg a spamek ellen, csak idő kérdése, és a spammerek megtalálják az új címet is.
2. A spamek ellen máshogy is lehet védekezni, minthogy csak kitörölnénk ezeket a leveleket: a spamszűrők pont erre valók, hogy megtisztítsák a postafiókunkat.