IT

T-Systems: vállaljuk a BKK értékesítési rendszerét

Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a HWSW-n az alábbi felvezetővel:

“Örömmel vesszük a hibajelentéseket” – mondta Takács József, a BKK új online értékesítési rendszerét fejlesztő T-Systems Magyarország IT-biztonsági igazgatója, majd néhány mondattal később közölte, hogy személyesen tett büntetőfeljelentést az egyik súlyos hibát kimutató és azt bejelentő felhasználó ellen.

A cikkben elképesztő biztonsági problémákról tudósítanak (pl. clear text szövegként tárolt jelszavak, 50 Ft-ért is meg lehetett venni a 9500 Ft-os bérletet, ha ügyesen manipulálod az online fizetés folyamatát), és ki tudja, mi lehet még a felszín alatt, ha valaki jobban megkaparja azt.

Amikor pedig valaki jelez egy otromba biztonsági hibát a T-systems nevű kuplerájnak – akik állítólag SaaS megoldásban üzemeltetik a rendszert, és havi csillió pénzt kasszíroznak a BKK-tól – akkor a takács józsef nevű hulladék ahelyett, hogy udvariasan megköszönné a javító szándékú bejelentést, még neki áll feljebb, és büntetőfejlentést tett. Hogy nem sül le a pofájáról a bőr!

“[…] Takács elismerte, hogy a rendszert a T-Systems fejlesztette, annak műszaki színvonalát pedig vállalja”

Szabad fordításban: ez így jó, ahogy van, ti vagytok a hülyék, ha valami ‘nem úgy alakul’.

Amikor megkérdezték tőle, hogy kedves barátom, a t-systems többi cucca is ilyen kalap szar? akkor nem válaszolt. Mivel a hallgatás beleegyezés, így ezt elfogadom töredelmes beismerő vallomásnak: takács józsef szerint a többi t-systems terméktől is kb. hasonlóra lehet számítani.

“a főváros, a BKK és a T-Systems egybevágó közlése szerint a rendszerből támadóknak nem sikerült adatot kinyerniük, a felhasználók személyes adatai biztonságban voltak és biztonságban is vannak.”

Aha, egybevágó közlemény. Mintha a fővárosnak meg a BKK-nak halvány fingja lenne az IT biztonságról. Nyilvánvaló hazugság. Én lebeszélek mindenkit, hogy a t-systems nevű kupleráj rendszerét használja.

De most jön a legjobb:

“[…] Takács is meglepetését fejezte ki, hogy a megoldás ellen “rosszindulatú támadások” indultak

Erről egy klasszikus jut eszembe a TV bemondó casting-ról: Jaj kamera! Jaj, mikrofon!

A kommentelők persze szétszedték emberünket, ami nem is csoda. Éppen azon gondolkoztam, kinek lehet megköszönni, hogy megint egy csomó  közpénzt szórnak el valami ordenáré böszme dologra? Köszönjük meg a takács józsef nevű emberi hulladéknak, ill. a t-systems nevű kuplerájnak.