Uncategorized

Email marketing tanácsok

Lehet, hogy te is elgondolkodtál, hogy mi lenne, ha email-ben reklámoznád a cégedet, a csodálatos terémekiedet, meg a fantasztikus szolgáltatásaidat. Kelly Jackson Higgins 7 tanácsot ad, nehogy a címzettjeid spammernek tekintsenek téged, amiből néhányat megosztok veled.

1. Vedd komolyan a leiratkozási (unsubscribe) kérelmeket

Bár ez szinte magától értetődőnek tűnhet, mégis vannak, akik nem tartják tiszteletben a felhasználók ezirányú kérését. Ez pedig odavezethet, hogy az elégedetlenek a spamszűrőjükkel fogják megetetni a hírleveleidet.

2. Ne jelöld be azt a négyzetet, amivel automatikusan felkerül az illető a levelezési listádra

Elárulok egy nagy titkot: az emberek nem szeretik a (hosszadalmas) regisztrációt, ahol sok kellemetlen, intim kérdésre kell válaszolni, mint pl. jövedelem, életkor, stb. Sokan ezért meglehetős gyorsasággal, oda se igen figyelve töltik ki az űrlapokat. Így fordulhat elő, hogy egyszer csak kapnak egy hír- esetleg reklámlevelet a végén azzal a szöveggel, hogy ‘azért kapod ezt a levelet, mert feliratkoztál rá a regisztráció során’. Az illető pedig tagad a végsőkig. Ezért ne légy erőszakos, és az a bizonyos négyzet (checkbox) ne legyen alapértelmezésben bejelölve.

3. Ne add el a címlistádat senkinek

Igen kellemetlen, ha egy szép nap a felhasználó azért kap spamet arra az email címére, amivel nálad regisztrált, mert te azt átadtad egy harmadik fél részére. Ne tedd.

4. Vigyázz a weboldaladon lévő levél küldő űrlapra

Nagyon kényelmes az, ha a látogató kitölt egy formot, és egy program elküldi annak tartalmát egy megadott email címre. Sajnos eme programok egy része ügyetlenül/figyelmetlenül lett megírva, és a spammerek ezeken keresztül bárkinek tudnak levelet küldeni, így open relay lettél. Ellenőrizd le a levél küldő programodat.

5. Nézd meg, kivel állsz össze

Mi sem bizonyítja, hogy a spammerek jó arcok: pénzért még a te leveleidet is szétküldik. De ha a spammer botnet hálózata feketelistán van, az te rád is rossz fényt fog vetni.