Uncategorized

Spammer trükkök

A mai nap arra lettem figyelmes, hogy spammerek – az egyik ügyfelünk hibásan megírt php script-je segítségével – laza 30k spamet küldtek ki. Az első gondolatom az volt, hogy megnézem az Apache naplóját, és megkeresem, kié a legtöbb HTTP kérés. Ez azonban nem vezetett eredményre, biztosra vettem, hogy nem a top10 látogatók voltak az elkövetők.

Szerencsére kezembe került a spam egy példánya, valami fogyókúra dologról van szó benne (ha érdekel, elküldöm). Már csak azt kellett megoldani, hogy ha valaki ezt a spamet küldi el az űrlapnak, akkor az valahogy ne sikerüljön.

Ebben pedig a modsecurity nevű Apache modul volt a segítségemre. Még jó, hogy előző nap megkaptam az aktuális Linuxvilágot, amiben pont írtam erről a modulról. A lényeg az, hogy be tudtam állítani azt, hogy ha valaki ezt a bizonyos spamet akarja elküldeni, akkor az Apache egy 403-as hibát küld a spammernek (vagy a bot-jának).

Ehhez annyit tettem, hogy az említett spamből vettem egy mintát, majd készítettem egy modsec. szabályt SecFilterSelective POST_PAYLOAD “intensive medical procedures”, és voila! kapásból meglett az illető a modsecurity naplójában.

Egyébként egy HTTP POST kérés átlag kb. 120 email címet tartalmazott. A slusszpoén pedig az volt a fogás nyomán, hogy ugyanezt a spamet más site-on keresztül is küldték. De legalább mostmár sikertelenül. Tudom, hogy ez csak egy gyors tűzoltás volt, a probléma megnyugtató megoldása az lesz, ha minden érintett kijavítja a hibát a php script-jében…