Uncategorized

Tőzsde spam

Manapság senkinek nem kell már a spamben tukmált Rolex vagy \/iagra, és már (talán) elfogytak azok a hiszékenyek is, akik az afrikai hercegeket segítenék (bőkezű ellenszolgáltatás ellenében) örökségükhöz, vagy akiket a spanyol lottó sok millió Euro összegű nyereménye meg tud még szédíteni – noha soha nem töltöttek ki egyetlen szelvényt sem.

A spammerek ezért mostanában új célpontot találtak maguknak: a tőzsdét. Kinéznek valami gyengén szereplő részvényt, amiből felvásárolnak egy jó adagot. Ilyen volt pl. az amerikai Southern Cosmetics részvénye, amelyet darabonként mindössze 1 centért meg lehetett venni. Ezután kiküldenek egy csomó spamet, amelyben az adott részvényeket reklámozzák, hogy az hű de milyen jó, és vásárlásra biztatnak.

Ilyen nincs, és mégis van, hihetetlen, de sokakat megszédített a csábítás. Az említett kozmetikai cég részvénye pár nap múlva már 6,6 centet ért. A spammerek pedig 100*(6,6-1/1) = 560% haszonnal adhattak túl a bevásárolt részvényeken. Egyszóval kaszáltak rajta rendesen.

Azok pedig, akik jól bevásároltak vele, hamarosan rádöbbentek, hogy az adott részvény valójában nem sokat ér, és annak árfolyama hamar vissza is esett a korábbi filléres értékre.