Uncategorized

Szabad egy táncra?


Az EFF egy igen különös helyzetbe gabalyodott, amikor Kyle Machulis ügyét elvállalták. Történt ugyanis, hogy Machulis egy olyan videot töltött fel a népszerű YouTube-ra, amelynek egy kb. 10 másodperces részletében egy koncerten résztvevő rajongók egy csoportja az ún. Electric Slide nevű tánc egy részletét táncolta – vagy legalábbis lelkesen imitálták. Kb. 03:35-03:50 körül látszik ez a videon.

Igen ám, csakhogy ezt a táncot Richard Silver (aki kitalálta azt) szabadalmaztatta. Silver azt állítja, hogy Machulis home videoja megsértette az ő szabadalmi jogait, mondván ezek a lelkes rajongók annyira ügyetlenül adták elő az Electric slide-ot, hogy ezzel az előadással rossz fényt vetnek az ő táncára.

Silver a DMCA-ra (Digital Millennium Copyright Act) hivatkozott. Még jó – egy osztrák lagzi amatőr videosa szerint – hogy mi nem az USA-ban élünk, minket (még) nem nyomorít meg valami hasonló nonszensz jogi abszurditás.

Az EFF bírósághoz fordult, és beadványában azt szeretné elérni, hogy a bíróság mondja ki: Machulis videoja nem sértette meg Silver jogait, és belefér az ún. fair use kategóriába.

Maga a tánc – imho – nem egy nagy durranás, a használati utasítása kb. ez: lépés balra, lépés jobra, taps – néha van benne 1/4-es forgás is.

Julian Morrow Stupid Americans című riportja után én már semmin nem csodálkozom, ott bármi megtörténhet.