Uncategorized

A BSA APEH-kommandókat küld a cégekre

Az IT.news szerint az APEH és a BSA egy titkos megállapodást kötött, ezért a jövőben fel fog lépni az illegális szoftverhasználat és forgalmazás visszaszorítása érdekében. Ez az APEH szerint ugyanis jogsértő tevékenység, ami temérdek pénzhez segíti a feketegazdaságot, ill. több ezer bejelentett számítástechnikai munkahelytől fosztja meg a munkavállalókat.

Az APEH állítása szerint az illegális szoftverhasználat az egész nemzetgazdaságnak kárt okoz. Az adóhatóság a jövőben az illegális szoftverhasználat ellen büntetőeljárást fog kezdeményezni.

Noha van pár FUD a 2 rendőrség (sic!) közös állásfoglalásában, azzal mindenképpen egyetértek, hogy a szoftver lopása bűn. De van 1-2 dolog, ami nem hagy nyugodni.

Tegyük fel, hogy Magyarország holnap, akár központi akarattal segítve, átáll nyílt forrású (open source) szoftverekre. (Ezeknek megvan az a kellemes tulajdonságuk, hogy az ún. szoftver lopás fogalmát eliminálják – azt a szoftvert ugyanis nem lehet ellopni, amit ingyen adnak). Kiváncsi vagyok, vajon összeomlik-e a nemzetgazdaság, csak mert mondjuk (worst case scenario) 10 cég összecsomagolna és hazamenne? Nem hinném, még akkor sem, ha a kassza valóban búcsút kellene mondjon az ő adó forintjuknak. Cserébe azonban sokkal olcsóbb lehetne egy kkv informatikai rendszerének fenntartása, és ez sokat javítana a versenyképességén is, ami szerintem sokkal nagyobb nyereség, mint az említett cégek vesztesége.

A zárt forráskódú szoftvertermékek gyártói szeretik felnagyítani az ő problémáikat – mondjuk, hogy nem fogy eléggé a Vista, és összetéveszteni egy (bármelyik) nemzet gazdasága egészének problémáival – nevezetesen, hogy sosincs elég adóforint a kasszában.

A másik FUD, amit nem hiszek el, hogy valóban több ezer új munkahelyet teremtene az, ha a BSA képviselte cégek termékeit – pl. Microsoft, Adobe, Symantec, … – jobban venné a nép? Kétlem. Ezeknek a brigádoknak ugyanis megvan az apparátjuk, hogy akár 10x ennyi terméket (jellemzően szoftvert) el tudjanak adni. Az Internet nyújtotta globális jelenlét pedig erősen megkérdőjelezi egy tokkal-vonóval ellátott nemzeti képviselet szerepét.

De további pozitív mellékhatása is lenne ennek. Jelenleg ugyanis jellemzően csak ezek a gyártók adnak terméktámogatást, mert csak ők ismerik kívülről-belülről a saját termékeiket. A monopol helyzet pedig – mint tudjuk – magasan tartja az árakat. Ha több (a gyártótól) független kisebb vállalkozás is képes lenne mondjuk Symantec terméktámogatást nyújtani, egyszerűen a verseny miatt olcsóbban kaphatnák meg a szolgáltatást a kkv (és az akár nagyobb) cégek (is) azt. Ebben az esetben jönne létre az a több ezer új munkahely. És a csomó adóforint.

Mert az ugyan igazságos, hogy ha a Vista mondjuk $199 pénzbe kerül, akkor mindenki fizesse is ki azt az összeget érte. Csak éppen nem okos dolog, ha egyébként nyugodtan tudnánk használni helyette egy ingyenesen elérhető alternatívát, és ennek ellenére a drágábbat választjuk, ami ha drágább is, de legalább nem jobb, mint az ingyenes vetélytársa.

Tudom, vannak olyan esetek, helyzetek és alkalmazások, amelyek csak egy adott cég platformján érhetőek el (jelenleg), elfogadom. Viszont ők fizessék is ki/meg a Vista/XP/Office/ISA/… temérdek pénzbe kerülő licence díjait. A többiek meg álljanak át nyugodtan egy olyan alternatív platformra (mondjuk Linuxra), amelyik sokkal olcsóbb, stabilabb és megbízhatóbb. Így egy kkv-nál elég lehet 1 (ha ugyan kell olyan sok) vindoze pc is, sokkal olcsóbbá téve az IT büdzsét. Annál is inkább, mert már most is több kisvállalkozás áll ugrásra (ill. ügyfélre) készen az ilyen igények kiszolgálására.

Biztos vagyok benne, hogy az emberek APEH iránti negatív érzelmei, most hogy a BSA rátett még egy lapáttal (politikailag korrekt kifejezéssel: ráreagált), elősegíti, hogy az emberek még egyszer  megfontolják a váltást.