Uncategorized

Email és sms adó?

Megint akadt egy zseni, aki kitalálta, hogyan lehet betömni a költségvetés hiányát. Az SG.hu szerint a francia Alain Lamassoure a tervei szerint az SMS üzeneteknél 1,5 cent, ill. az email-eknél 0,00001 Euro centet tenne ki az adó.

Az SG.hu egyik április 1-jei írása szerint nálunk elsőként vezetik be, mondván a költségvetés stabilizálása érdekében. A cikk – miszerint nálunk 2007. július 1-jei kezdéssel bevezetik az email és sms adót – nyilvánvaló hoax, de érdemes eltöprengeni azon, hogy egyáltalán lehetséges-e az, hogy az új kormányrendelet értelmében minden hazai távközlési szolgáltatónak kötelező egy olyan szoftvert üzemeltetni a szerverein, amely méri és naplózza a felhasználók e-mail és SMS forgalmát és erről napi jelentést küld az APEH részére. A forgalom utáni adót negyedéves bontásban az APEH a szolgáltatóra veti ki, amely továbbszámlázhatja az ügyfeleinek.

Egy apró pontosítás már az elején szükséges: a leveleket jellemzően nem távközlési cégek, hanem ún. Internet szolgáltatók (ISP-k) küldik, ill. fogadják.

A legnagyobb probléma egy ilyen javaslattal, hogy igazságtalan. Minden adó esetén az a minimum elvárható, hogy az összes érintettre vonatkozzon. Pl. az 50M HUF fölötti értékű ingatlanok adója esetén egyetlen olyan tulajdonos se bújhasson ki ez alól, akinek ilyenje van.

Az email adó azonban azokat sújtaná, akik magyarországi ISP bevonásával leveleznek. Ha egy multinacionális cég a levelezését a külföldi anyavállalat eszközeivel oldja meg, az nem fog ilyen adót fizetni. Akinek saját levelező szerverei vannak pl. egy colocation-ben, az is megússza. A cégen belüli levelezés, ha nem érint hazai szolgáltatót, szintén adómentes.

Ha én ügyfél lennék, komolyan megfontolnám, hogy a levelezésem átteszem a Yahoo-ra vagy Gmail-re, amelyek 1GB tárhelyet biztosítanak. Ki tudja? Ha fizetnék nekik kb. fele akkora havi díjat, mint a jelenlegi szolgáltatómnak, tuti használhatnám az xxx@cegnev.hu alakú email címeimet ezután is. De nem is kell ilyen messzire menni. Ha arról értesülnék, hogy mondjuk Romániában veszti el valami fejes az eszét, és ilyen adót akar bevezetni, tuti indítanék ott egy kampányt, hogy levelezzetek az én szervereimen keresztül – mondjuk az eredeti árnál 30%-kal olcsóbban.

Az is érdekes kérdés, hogyan számlázza ki az adott ISP pl. a vírusos leveleket, a spamet, ill. azokat a leveleket, amelyeknek ugyan nyomuk van a log-okban, de mondjuk egy RBL lista miatt eldobjuk azt? A felhasználók pedig tuti részletes elemzéseket fognak kérni, és nem lennék meglepve, ha a tételek felét megreklamálnák, hogy az valójában spam, ill. a vírusírtójuk is jelzett… Káosz lenne, az már biztos.

Az ominózus cikkben az is gyanús, hogy az APEH felé napi jelentést kell küldeni. Csodálkoznék, ha az APEH ügynökei mostanában nem BSA tanfolyamokra járnának, hogy ki tudják szűrni a kalóz Windows Vistákat.

Végül szolgáltató oldalon is adódhat 1-2 apróság. A hír nem részletezi, hogy milyen szoftvert is kellene telepíteni a szolgáltatóknak a szervereikre, az mennyibe kerül, mennyiben fogja vissza a gépek teljesítményét, mekkora bővítésekre lesz szükség, stb. Egyáltalán: hogyan győződhet meg az APEH arról, hogy az X szolgáltató valóban az összes levelező szerverén telepítette az ominózus programocskát, és az adatait nem hamisítja meg? Adatvédelmi aggályokról pedig még nem is szóltunk: ki fogja elhinni, hogy az APEH szoftver nem olvassa-e el a leveleinket?

De nekem is lenne egy konstruktív ötletem: együnk kevesebbet vacsorára, így nyugodtabban alszunk, nem álmodunk se ördögöset, se üldözőset, és akkor felébredve sem akarunk majd hülyeséget csinálni – mondjuk email adót bevezetni.