Uncategorized

Miért nem költünk spamszűrőre?

A Yellowcube beszámolt arról, hogy az MPP közvéleménykutatást végzett egy 500 fős minta alapján az emberek spamszűrési szokásait illetően. Az eredménynek pedig nem örültek, mert egyrészt 86%-uk egyáltalán nem használ spamszűrőt, a maradék meg ingyen akarja a terméket vagy szolgáltatást, és a trial/demo/eval/… verzió lejárta után már nem akarja megvenni a termék használatának jogát.

És még akkor sem, ha az összes létező előrejelzés szerint a spamek száma és aránya nőni fog. Az elemzés szerint 32%-uk időről időre letölt ingyenes szűrőprogramot, amelyet a próbaidőszak vége után eltávolít számítógépéről és csak 23% tervezi, hogy a jövőben esetleg vásárol spamszűrőt.

Akár meg is lepődhetnék, ha nem ismerném a magyar mentalitást: mindent minél olcsóbban, ha nem éppen ingyen. Majd pont a spamszűrés lesz kivétel ez alól. Lehet persze azon keseregni – és igazunk is van – hogy ez nem jó, csak egyet nem lehet: figyelmen kívül hagyni.

Hiába állítja azt a cikk, hogy – a legújabb trendek szerint – több motornak kell a spamszűrést végezni, a felhasználókat ez egyrészt nem érdekli, másrészt ez drágábbá teszi a terméket. Az MPP nem csak ingyen elérhető, nyílt forrású termékeket használ (clamav, SpamAssassin, mailshell), hanem pénzbe kerülő kereskedelmi termékeket is (nod32, sophos, cloudmark).

Maga a szolgáltatás egyébként tényleg nem drága, az MPP desktop vírusellenőrzéssel együtt is csak ~6,000 HUF + ÁFA / év, de úgy tűnik, a magyar felhasználóknak maga a fizetés gondolata idegen, esetleg okoz valamilyen fóbiát. Vagy talán az nem tetszik a felhasználóknak, hogy az MPP desktop a leveleket egy ún. POP3 proxy segítségével szűri, ami azt jelenti magyarul, hogy a program a levelet elküldi az MPP szerverfarmjára, ott átvizsgálják a levelet, és azután kerül vissza a felhasználó gépére.

Szerencsére vannak olyan termékek az antispam piacon, amelyek teljesen ingyenesek, a statisztikai szűrők jellemzően ilyenek. Az meg már csak a hab a tortán, hogy bár az MPP teszt eredményei (amelyeket a saját leveleimmel végeztem) nem rosszak (95-98.5% körüli spam felismerési arány), de a mai csúcsot a statisztikai elven működő spamszűrők nyújták. Én egy ilyen elven működő szűrővel 99.9% rekordot értem el egy jó 2 hetes teszt időszakban. És mindezt ingyen.