Uncategorized

Franciaország anti-spam platformot épít

A franciák megelégelték a tengernyi spamet, ezért múlt csütörtökön elindították a Signal Spam nevű anti-spam platformot.

A francia felhasználók a spam leveleket egyszerűen el tudják küldeni erre a platformra, azontúl hogy központilag monitorozza a spammerek aktivitását, még egy feketelistát is kezel, és segít a spammerek elleni eljárások megindításában.

A (fel)jelentésre 2 lehetőség van: egy web oldalon lehet bemásolni a spamet vagy egy Outlook / Thunderbird plugin segítségével a ‘signal spam’ ikonra kattintva tehető meg az értesítés, és ha bebizonyosodik, hogy a levél valóban spam, akkor feketelistára kerül a spammer email- ill. IP-címe.

A Signal Spam az adatokat nem csak az ISP-kkel képes megosztani a hatékonyabb spamellenes fellépés érdekében, de a hatóságok felé is továbbítani tudja az eljárás elidítása céljából. A projekt 200,000 Euro költségének a felét a Media development department (MDD) finanszírozza, a másik felét a résztvevő intézetek.

A Slashdot fórumán nem mindenki találta ezt jó ötletnek, mondván van már elég nyilvános feketelista, pl. spamcop, inkább azzal kellett volna összefogni. Mások azt említették meg, hogy a spam nem ismer határokat. Megint valaki más azt írta le, hogy a feketelistákat könnyű teleszemetelni, így téve használhatatlanná a listát.

A kritikák ellenére az 1 kattintással való jelentésnek, az ISP-k számára átadott információknak és a hamar elindítható eljárásnak köszönhetően nehéz idő jönnek a francia spammerekre. De ha csak egyszerűen becsinálnak félelmükben, és valami tisztességes munka után néznek – pl. utcaseprés – már megérte.