Uncategorized

Dádá lesz, ha nem nézed meg az Ind*x reklámot!

A Firefox böngészőnek van egy kellemes tulajdonsága, hogy rengeteg ún. add-on (kiegészítés) érhető el hozzá. Lelkes programozók készítettek hozzá olyat is, ami lehetővé teszi, hogy a web oldalakon lévő reklámokat ne jelenítse meg a böngésző. Tudjátok, hogy én meglehetősen utálom a spamet, jelenleg a FlashBlock nevű kiterjesztést használom, hogy ne induljon el ész nélkül minden video.

De mit hallok minap? Az egyik HUP felhasználót megfenyegette Bodolai László – az Index nevű portál jogásza – az alábbi levéllel:

Az Ön által fejlesztett karbantartott és terjesztett, tehát harmadik
személyek, felhasználók számára elérhetővé tette reklámszűrő
szoftverrel Ön többek között a társaságunk által üzemeltetett
weboldal tartalmát is megváltoztatja.

A Btk alapján cselekményével megvalósítja a számítástechnikai
rendszer és adatok elleni bűncselekményt, amely az alábbi büntetési
tételekkel büntethető.

Itt pár beollózott BTK paragrafus szerepel a nyomatékosítás kedvéért, majd így folytatja:

Ezennel felszólítom, hogy tevékenységét 15 napon belül hagyja abba,
ellenkező esetben társaságunk büntetőfeljelentést tesz és
kártérítési igényt támaszt, mely megfizetésének jogi úton való
kikényszerítését haladéktalanul megkezdjük.

De mit követett el a megfenyegetett HUP olvasó? Készített egy listát (egy egyszerű szövegfájl), ami olyan reguláris kifejezéseket tartalmaz, amelyek segítségével megakadályozhatod azt, hogy a bizonyos web oldalakon (pl. az Index hírportálon) található reklámok megjelenjenek a te gépeden. Ehhez azonban telepítened kell az Adblock Plus és az Adblock Plus: Element Hiding Helper kiterjesztéseket.

Persze világos, hogy miért csípi az Index csőrét – nem is maga a reklámblokkoló szoftver, hanem – a HUP felhasználó listája, amin ők is szerepelnek: mert így kevesebb reklámot néznek meg a felhasználók, így kevesebbre fognak rákattintani, és ez kevesebb bevételt jelent számukra.

De álljunk meg egy pillanatra. Talán nincs jogom eldönteni, hogy mit akarok megnézni a weben? Talán kötelességem megnézni az összes reklámot, amit az orrom elé tolnak? Nem. Ezt senki nem kényszerítheti rám. Az Index ügyvédjének is tudnia kell, hogy alaptalan rágalmakat vágott ajnasz fejéhez, mert nem hatolt be az Index számítógépes hálózatába, és nem módosított ott semmilyen web oldalt.

Felháborító az Index FUD-ja, és bár eddig nem éreztem hiányát a reklámblokkoló szoftvernek, de mostmár csak azért is telepítettem, és természetesen letöltöttem ajnasz listáját is. (amivel ha bármi történne, akkor a mai verziót innen is le tudod tölteni.)

A különbség jól látható az alábbi képeken. A felsőn Opera böngszőben látható a 2 bekeretezett reklám, míg az Adblock Plus + ajnasz listája segítségével pedig nem.


A magam részéről megfontolok egy olyan szabálylistát, amivel csak az Index reklámjait blokkolom. Mert megérdemlik. Ha érdekel, hogy a HUP felhasználók mit gondoltak az esetről, itt elolvashatod.