Uncategorized

Beperlem a Google-t, a Yahoo-t és az Amazont

A The Register arról számolt be, hogy egy Polaris nevű cég beperelte az említett vállalatokat, mert azok megsértették az ő szabadalmát azzal, hogy automatikusan route-olják az e-maileket.

A szabadalom kiterjed a levelek automatikus feldolgozására az alábbi lépések szerint:

(a) az elektronikus levél letöltése

(b) a levél értelmezése egy szabálygyűjtemény vagy eset alapú tudás motor (case base knowledge engine) alapján

(c) a levél osztályozása legalább annyiban, hogy az automatikusan megválaszolható vagy humán operátor beavatkozását igényli

A kommentek lesújtó véleménnyel vannak az amerikai szabadalmakról. Egyikük meg is jegyzi, hogy valakinek a lélegzést kellene szabadalom alá helyzeni. Más valaki szerint a pine nevű levelezőprogramot 1994-ben felokosították, hogy több mappát is kezelni tudjon, így az is vét e szabadalom ellen. David Benoit pedig azt veti fel, hogy akkor talán az összes spamszűrő megsérti a szabadalmat.

Az ügy érdekessége, hogy Texas keleti körzetében tárgyalják majd, amely tudvalevőleg pártolja a szabadalmakat.

Engem ugyan nem érint ez a bolondság, mert bár én is fejlesztek egy spamszűrőt, de szerencsére nem az USA-ban élek, ahol bármelyik futóbolond bármire szabadalmat jegyeztethet be. Nagyon bízom abban, hogy az amerikaiak sose lesznek képesek a szoftverszabadalmaikat Európára kényszeríteni. Nem egy helyről hallottam már, hogy szoftverekre nem lenne szabad szabadalmat bejegyeztetni. Én is ezen az állásponton vagyok, mert a szoftver szabadalmak csak arra jók, hogy:

(1) megakadályozzák a kisebb informatikai cégek fejlesztéseit és az innovációt, akiknek nincs pénzük ügyvédre, hogy azok átnézzék a millió patent-et

(2) a pénzéhes (kisebb-nagyobb) cégek megtömjék a zsebüket mások munkájával

De talán érdemes lenne az EU-ban törvényben kijelenteni azt, hogy nem ismerünk el semmilyen szoftver szabadalmat, hogy semmilyen processzoron futtatható kód vagy annak forrása definíció szerint nem szabadalmaztatható. Így nem fordulhat elő az a jövőben, hogy egy nagy amerikai multi cég megkeni – izé, kb. mint ahogyan a BSA szponzorálja a rendőrséget – egy adott nemzet kormányát, hogy az érvényt szerezzen a nemzeti jogban a szabadalmaiknak.