Uncategorized

Tisztességtelen Trend Micro

Már megint azok a nyavalyás szoftver szabadalmak. Adott egy antivírus üzletben utazó amerikai cég (ez lenne a Trend Micro), akik úgy gondolták, itt az ideje egy kis pénzt begyűjteni, és az sem baj, ha nem túl szép módon sikerül. Arról van ugyanis szó, hogy az 5,623,600. sorszámú szabadalmat megsértette a Barracuda Networks, amikor a ClamAV nevű nyílt forrású antivírus szoftvert beépítette az x termékébe. Ez a szabadalom a gateway-ken alkalmazott antivírus megoldásokra terjed ki. A követelés világos: vagy távolítsd el a clamav-ot a termékedből (=degradáld le) vagy fizess licence díjat.

Nevetséges ez az amerikai szabadalmi mizéria. Ép ésszel felfoghatatlan, hogy ugyanazt az ötletet miért nem implementálhatja – egymástól függetlenül – 2 vagy több csapat. Mert ebben az esetben szó sincs arról, hogy x fejlesztőcsapat ellopta a másik évek alatt elkészített munkáját.

Magam is érintett vagyok, mert én is egy olyan terméket fejlesztek, amely mind vírus- ill. spamszűrést végez, és – micsoda véletlen – én is használom a clamav funkcióit. De szerencsére én az EU-ban élek, ahol az USA nem tudta lobbierejét bevetve sem (pedig nagyon ment a gőzhenger, az agitprop!) elérni, hogy a szabadalomrendszerét átvegye az Unió.

Így a távolból írom a Trend Micro képviselőinek, hogy jó lenne valami innovatív dologgal előállni, ha csökken a revenue, vagy valami tisztességes foglalkozás után nézni, ha nem megy…

Bővebben a HUP fórumában, ill. a Barracuda oldalain.