Uncategorized

Thierry Henry a példaképed? Gondold át…

cheater henry

A franciák mostanában játszottak VB-selejtezőt az írekkel. Ki más is vezethette volna a kékben virító gall kakasokat, mint a Gilette pengék labdazsonglőre: Thierry Henry. Szoros volt a meccs, és a vége felé egy nem várt elem segítségével rúgtak gólt a franciák – és jutottak ki Dél-Afrikába 2-1-es összesítéssel. Henry ugyanis nem bírta megfelelően lekezelni a labdát, és mielőtt az kipattant volna az alapvonalon túlra, kézzel kezelte le, majd beadta középre, ahol éppen jókor jött egy másik francia, aki kb. 1 méterről nem hibázott.

Az írek persze rohantak a bíróhoz, hogy itt kezezés történt, de – life is life: ilyen az élet – minden ment tovább. Szomorú nap az írek számára, akik máris a fanszia termékek bojkottján gondolkoznak, de még érdekesebbek az eset utáni nyilatkozatok.

Ne is irritáljuk magunkat Sarkozy véleményével, hogy megérdemelten nyertek, mert jobbak voltak. Dávid Ibolya óta tudjuk, hogy a politikusok nem értenek a focihoz. Az egyetlen normális francia nyilatkozatot egy 32 éves férfi tette:

“Természetesen zavarban vagyok amiatt, ahogyan nyertünk, és rendkívül sajnálom az íreket, akik abszolút megérdemlik, hogy Dél-Afrikában legyenek.”

Az “isteni” Henry, miután a gólt kamerák tömkelege vette zoom-olva, nem tagadhatta le a szabálytalanságot, és azt mondta: “a leg-“fair”-ebb megoldás az lenne, ha újrajátszanánk a meccset”. Érted? A csaló nem csak tudja, de meg is mondja, hogy mi lenne a legsportszerűbb.

Megtörtént, ami megtörtént, abban igaza van a csalónak, hogy a jelen körülmények között valóban az lenne a legsportszerűbb (már a szó is taszító, hogy egy csaló használta előttem), ha újra játszanák a meccset. A FIFA azonban úgy tett, mintha semmi különös nem történt volna, nem lesz új meccs.

Egy kommentelő szerint a pénz az oka, hogy a FIFA-t nem hatotta meg az írek bánata. A franciák nagy foci ország, sok pénzzel, az írek kicsik, kevés pénzzel. Bárcsak meg tudnám ezt az állítást cáfolni, de sajna nem megy. Azonban ebben az esetben, pénz ide, pénz oda, a FIFA lehet, hogy a kisebbik rosszat választotta. Tegyük fel, hogy lesz egy új meccs, nyilván ott lesz a csaló Henry, aki biztos megígéri, hogy ha a 16-oson belülre kerül, hátra teszi mindkét kezét. De vajon hihetnénk még neki? Én semmiképpen.

Annál is inkább nem, mert ez a csaló Henry azt mondta, hogy [igaz, hogy én csaltam, de] “a bíró hibája, miért adta meg a gólt”. A bírónak is volt szerepe a jelenetben, mert ő adta meg a gólt. De ez vajon felmenti Henryt? Szó sem lehet róla. Fogalmam sincs, hány méterre volt a zűrzavartól a bíró, de neki azért nehezebb a dolga, mert ő nem nézheti vissza több szögből, lassítva, hogy mit csinált ez a hitvány, csaló Henry. Az írek edzője azért keserűen jegyezte meg: a bíró megkérdezhette volna a partjelzőket, sőt Henryt is, mielőtt megadja a gólt.

Szóval úgy tűnik, meg kell tanulnuk együttélni az esettel. A FIFA azonban szépíthetett volna: ha kizárja a F’anszia válogatottat. Az ugyanis egy világos üzenet lett volna az összes csaló számára: nem toleráljuk a sportszerűtlenséget. Még akkor sem, ha a nagy fociországnak sok pénze van. Henry pedig megmaradt volna annak, ami: egy piti kis gerinctelen, bukott csalónak…