Uncategorized

Nyugdíjba küldi az IPv6 a feketelistákat?

Jelentjük alássan, elfogytak az IPv4 címek. Mit tehet ilyenkor az ember fia? Átnyergel IPv6-ra, amely a v4 4 milliárd (2^32) címével szemben 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 (2^128) címet tartalmaz, szóval egy kicsit azért többet.

Mi köze ennek a spamhez? Csak annyi, hogy sokan használnak feketelistákat az ismert spammerek ellen. Az IPv6 világában azonban ez valószínűleg idejétmúlt technológia a v6 óriási címtartománya miatt. Egy spammer simán megteheti azt is, hogy egyetlen címről csak egyetlen spamet küld – legalábbis Stuart Paton, a Cloudmark senior mérnöke szerint.

A The Register hozzáteszi, hogy nem a spamszűrés az egyetlen, amely a feketelista végével problémák elé nézhet, hanem pl. a DoS támadások forrásainak blokkolása, a kattintás csalások és a kereső manipuláció elleni védelem is erősen épít a feketelistákra.

Az IPv6-ra átállás folyamatos lesz, eltart majd egy darabig, és nem egyik napról a másikra fog mindenki ilyen címet kapni. Paton azt javasolja, hogy a szolgáltatók blokkolják a v6-os címek felől érkező leveleket, kivéve a saját előfizetőikét.

A Symantec szerint ha el is fogytak a v4-es címek, de az összes IP-cím számához képest csak kevés valódi levelezőszerver van a világon, és szerintük a v4-es címekkel egy elég hosszú ideig tartó kereskedés fog kezdődni.

Magyarországon csak kevés szolgáltató blokkolja a kimenő tcp/25-ös forgalmat. A jelek szerint az IPv6-ra átállás + a fentebb említett smtp korlátozás nagyban lecsökkenti a dinamikus címekről ránk zúduló spamek számát.

Forrás: Will IPv6 render blacklisting obsolete?