Uncategorized

Mégsem lepte el az internetet a levélszemét

Az origó 2011-es cikke a jelenlegi spam helyzetről. 2 gondolat erejéig én is szót kaptam benne. Ezen felül azért lenne pár megjegyzésem a cikkhez.

Noha a spam levelek száma valóban kevesebb, mint a McColo 2008 őszi lekapcsolása előtt, de azért korai lenne még temetni a spamet. Annak persze örülünk, hogy a (jellemzően) angol nyelvű spamek száma csökkent, de a magyar spammerek egyre pofátlanabbak lesznek. Egyre több olyan gagyi vállalkozás van, amelyik spam kampánnyal próbálja meg fellendíteni az eladásokat.

Talán nincs is olyan szektor, amelyik ne lenne spammerekkel fertőzve. Megtalálhatjuk a spammerek között az oktatás biznisz résztvevőit, a turisztikai szolgáltatók, a rendezvényszervezők, különféle pénzügyi szolgáltatókat (és csalókat is), önjelölt marketing gurukat (olvasd: lúzereket), kereskedőket, és – sajnos – az informatikai ipar képviselőit is.

A jó hír azonban az, hogy mindegyik szektorban vannak tisztességes vállalkozók is, így ha valaki a pénzét inkább becsületes embereknél akarja elkölteni (a spammerek azonban nem ilyenek), annak is van választása.

Az origó cikkére visszatérve, azért sincs még eltűnőben a spam, mert a spammerek nagyon kreatívak, és mindig újabb (ingyen használható) csatornákat keresnek, amivel elérhetik a felhasználókat, ill. még mindig vannak olyan emberek, akik nem értik, miért baj az, ha a pénzüket spammereknél költik el. Így a spammereknek – egyelőre – megéri kéretlen levelekkel beborítani az Internetet.