Uncategorized

A Google háta nögé bújnak a spammerek

Az SCMagazine Spammers use Google name in junk mail assaults című cikke szerint a spammerek mindig is imádták a Google alkalmazásokat, most pedig a Google Sites került a figyelmük középpontjába.

A spammerek véletlenszerű betűk és számok keverékéből álló weboldal címet hoznak létre, amelyet nehezebb a hagyományos szignatúra-alapú anti-spam eszközökkel blokkolni.

Matt Sergeant, a MessageLabs senior anti-spam technológusa szerint a spammerek a Google Sites és más alkalmazásokat pajzsként használják. A múltban a spammerek saját domainneveket használtak, de azok feketelistán végezték. Azonban most, a Google Sites szolgáltatást használva átjutnak ezeken az akadályokon is. Arról nem is beszélve, hogy a Google Sites sokkal nagyobb sávszélességgel rendelkezik.

A Google Analytics segítségével a spammerek ingyenes statisztikához jutnak, amelyből egyszerűen kideríthetik, mennyire hatékony a spam kampányuk. Bár jelenleg a spameknek mindössze 1%-a köthető a Google Sites-hoz, azonban Sergeant szerint ez növekedni fog.

A Google szóvivője szerint a probléma nem Google sajátosság, bármelyik hasonló szolgáltatót megtalálják a spammerek. Azt is elmondta, hogy azonnal megszüntetik a spammel összefüggő account-okat.

Ez jó hír, legalábbis első hallásra. Azonban személyes tapasztalat alapján mondom, hogy ha a Google-höz bejelentés érkezik, akkor aligha mérlegelik – korrekt módon – hogy valóban fennáll-e a probléma, és bármilyen előzetes értesítés nélkül megszüntetik az account-ot. Arról nem is beszélve, hogy nem hallgatják meg a másik felet.

Szóval, jó dolog az ingyenes weboldal lehetősége, de egy induló vállalkozásként mernéd-e azt kockáztatni, hogy akár egy rosszindulatú konkurensed, akár egy véletlen folytán egyik napról a másikra elérhetetlenné váljon a weboldalad? Én ezért üzemeltetek saját gépen saját blogot és saját honlapot. Nincs cenzúra, bármit elmondhatok. Ha pedig valakinek gondja van velem, a másik fél is elmondhatja a véleményét.

Ezért ne csodálkozzon senki, ha a Google-nél lévő honlapját (ill. en bloc az egész Google Sites-ot) blokkolni fogák a spamszűrők. És minél inkább rászállnak a spammerek, annál többen.