Uncategorized

Mire jó a Google?

Az Indexen érdekes cikk jelent meg Óvakodj a Google-től! címmel. Amióta volt egy afférom a keresőóriással, azóta nem vagyok annyira oda értük. Az történ ugyanis, hogy egy szélsőjobbos idióta és/vagy spammer feldobta az egyik bejegyzésemet a Google-nál, akik anélkül tiltották le az AdSense account-omat, hogy legalább megnézték volna, hogy valóban jogos-e a panasz?

Nem is meglepő, hogy a cikkben szóba kerül az, hogy a Google manipulálja a felhasználók számára nyújtott tartalmat. Elég pl. arra gondolni, hogy Kínában a Tibet szó a vörös posztó szinonimája, és a Google elvtelenül belement abba, hogy ok, akkor a kínaiaknak csak egy szűrt – és ezért szükségszerűen torzított – Internetet mutatnak.

Ok, az persze egy diktatúra, de ilyen csak nem történhet meg a világ civilizáltabb felén?! Ha a jelenlegi amerikai alelnök lakóhelyét keresnéd légi felvételen, akkor azonban egy – az Index szóhasználatával élve – “pixelerdőt” kapsz.

Ok, ő mégis csak egy politikus. Na akkor keressünk rá a volt Novelles vezérre, aki ma a Google vezérigazgatója: Eric Schmidt. Róla is töröltek némi infot a keresőből.

Ezek alapján nem meglepő, ha némelyek adatvédelmi, sőt manipulációs aggályokat vetnek fel. Az Index cikke is megemlíti azt a gikszert, ami a United Airlines részvényeinek felfüggesztéséhez vezetett. Az történt, hogy pár napja a Google a Chicago Tribune egy 2002-es cikkét is bedobta a Google News-ba, amely a légitársaság – 2002-es – csődjéről szólt. És mondd már, hogy némelyek ezt nem vették észre. Persze a kereső és az újság egymásra mutogatnak, de a lényeg ebből az, hogy nem megbízható a Google News.

Szóval kellene valaki, aki egy korrekt alternatívát képes nyújtani a Google ellenében. Mert el kell ismernem, hogy a keresésben nem véletlenül a Google-é a keresési piac jó 2/3-a.

Az persze csak egy dolog, hogy egy cég számára élet-halál kérdése, hogy a Google keresőjében megfelelő helyen (értsd: az első két oldalon) szerepeljen, vagy egyáltalán az, hogy szerepeljen benne. Amikor a CNet egyik újságírója megírta, hogy mit talált Schmidt-ről, akkor büntiből a CNet-et 1 évre feketelistára tette a Google. Ez pedig rossz hír, mert ez azt jelenti, hogy akinek nem tetszik a fizimiskája, azt a Google gyakorlatilag kinyír(hat)ja, ha úgy akarja.

De ennél is van még rosszabb: a Google nagy halom alkalmazása, pl. Gmail, Blogger, Google Earth és Maps, vagy a legújabb gyeplő, a Chrome böngésző. Mindezekkel a Google annyi mindent megtudható rólad, és ezzel olyan szinten vissza lehet élni, hogy némelyek szerint a KGB, Stasi, stb. csak kiváncsi nyugdíjasoknak tűnnek emellett.

Aki ugyanis ezekből jó sokat használ, az gyakorlatilag az egész (online) életét kiteregeti a Google előtt, és ha egyáltalán megfordul a fejében egy kis security, meg adatbiztonság, akkor legfeljebb reménykedhet benne, hogy a Google nem fog ezzel visszaélni.

Én mindenestre igyekszem magam távol tartani a Google-től. Fél órája még a blogomról is leszedtem az “urchin.js”-t – azaz a Google Analitics nevű szoftverét, mert bár látványos volt egy térképen látni, honnan is nézik a látogatók a blogomat, de miért is osztanám meg ezt az intim adatot egy harmadik féllel? Teljesen jól működhet egy naplóelemző szoftver erre a célra.

Van emellett egy Gmail account-om is, amit regisztrációk céljára hoztam létre, nem is tervezem, hogy oda érdemi levelet csak egyet is fogadnék. A Blogger is biztos hasznos lenne, mert akkor nem kellene a saját gépemen blogot futtatnom, de inkább a saját gépemen végzek minden privát dolgot, legyen az levelezés, blog, stb. mintsem attól kelljen félnem, mi lesz, ha egyszer valaki felnyom valamiért a Google-nél, és az ész nélkül törli mondjuk a blogomat, vagy az üzleti web oldalam?

Egy előnye azért van a Google alkalmazásoknak: (egyelőre) ingyenesek, ezért nagy vonzerőt jelentenek a költségérzékeny magánszemélyek és vállalkozások számára. Az ár azonban ennél sem nulla, csak itt nem pénzt kell kicsengetni, hanem a magánszféránkat odadobni prédára. Idővel pedig ez is pénzbe kerülhet.

Meghagyom a Google-t annak, ami: egy jó keresőnek, az egyéb szolgáltatásaitól pedig távol tartom magam, amivel belekukucskálhatna a magánéletembe.

Végül még egy szó a Gmail-ről. Valaki dicsérte, hogy milyen jó spamszűrője van. Ezt nem is vonom kétségbe, de azt igen, hogy üzleti célra is alkalmazható-e. Nem úgy értem, hogy nyomtathat-e valaki @gmail.com-os email címet a névjegyére, hanem hogy megéri-e minden üzleti adatunkat a Google-ra bízni? Az én válaszom erre határozott nem. Szerencsére spamszűrésben tudok alternatívát ajánlani a Google megoldása helyett.