Uncategorized

Kötelező internetszűrést vezet be az ausztrál kormány

A hvg.hu-n olvastam egy cikket a fenti címmel.

Az Ars Technica értesülései szerint a ausztrál internetbiztonsági kezdeményezés (Cyber-Safety Plan) az illegális tartalmak mellett a gyerekek számára tiltott pornográf oldalak hozzáférését is blokkolná. A rendszert most tesztelik, és a fejlesztésben érintett mérnökök szerint nem lehet majd kibújni az állami szintű szűrés alól.

A cikk szerint a szolgáltatóknak kötelező lesz a szűrőrendszereket üzembe állítani, és “az ausztrál kommunikációs és médiahatóság (ACMA) hivatalos feketelistájáról tájékozódhatnak a tiltott tartalmakról.

Noha az ACMA akkor még azt mondta, hogy a felhasználók kikapcsolhatják az alapértelmezetten élesített szűrést, óriási felháborodás volt az eredmény a felhasználók részéről. Aztán kiderült, hogy az Internode nevű cég hálózati mérnöke szerint a felhasználók kiléphetnek ugyan a gyerekekre vonatkozó szűrési feltételek alól, ám a fő feketelista – amely az ausztrál kormány által meghatározott illegális tartalmakat sorolja fel – rájuk is érvényes marad.

A szűrés kötelező lesz minden ausztrál állampolgár számára. A kérdés nagy vihart kavart, s a felhasználók azóta találgatják, milyen tartalmak kerülnek majd fel a feketelistára. A szűrést annak ellenére vezetik be, hogy az ausztrál kormány felkérésére készített 2006-os tanulmány kimutatta: az internetszolgáltatók szűrése költséges, ám nem elég hatékony.

Íme a szép, új, ausztrál Internet. Ezen a ponton egy vallomással tartozom: nem szeretem az atyáskodó államot, amikor állambácsi megsimogatja a kicsi fejem, és jóindulatúan megmondja, hogy mit nézhetek meg az Interneten, és mit nem. Mintha a kínai nagy tűzfal mintájára kiépülne a nagy ausztrál tűzfal is. Túl sok korrupciót láttam már a világban, hogy elhiggyem, hogy a kiszűrt tartalmak között csak az adathalász weboldalak fognak szerepelni.

Más szavakkal: nem hiszem, hogy a – tetszőleges nációjú – aktakukacok és más okostojások értelmesen és bölcsen képesek eldönteni, hogy nekem mely web oldalak (ha jobban tetszik: IP-címek) jöhetnek be a gépemen. Azt már sokkal inkább elhiszem, hogy a pénzes szervezetek megtömik 1-2 korrupt csinovnyik zsebét (értsd: megveszik kilóra), és az cserébe blokkolja a megadott IP-cím tartományokat a szolgáltatók ügyfelei elől.

Nem akarom, hogy ilyen szabályozás valaha is létrejöjjön kicsi hazánkban. Bár a magyar kormányok olyanok, mint a vásott kölykök: a rossz példát azonnal eltanulják….