Uncategorized

dspam community projekt

Érdeklődve figyelem a dspam projekt sorsát, aminek több oka is van. A dspam egy enterprise-level statisztikai spamszűrő, amelyet Johnathan Zdziarski hozott létre, és számtalan helyen használják.

A dspam levelezőlistáját többek között azért is átlapozom időnként, hogy ihletet merítsek, milyen új feature-t kellene/lehetne még a clapfba építeni.

Időközben Zdziarski eladta a dspam projektet domainnel együtt a Sensory Networksnek (SN), akik pl. gyorsítókártyát is építenek. Az elején úgy tűnt, hogy minden szép, és minden jó, de idővel kiderült, hogy új dspam verziók nem nagyon jönnek ki, de akár úgy is fogalmazhattam volna, hogy a tranzakció óta egy sem.

Ez pedig elég nagy probléma, mert a felhasználói igények folyamatosan változnak, amit jó ha valamilyen szinten figyelembe vesz a/akármelyik projekt. Igen ám, de hiába is bátorította a népet az SN képviselője a népet, hogy ha jelentkezik egy elkötelezett fejlesztő, akkor ők támogatják. Senki nem állt ki a placcra, hogy én fejleszteni akarom a dspamet.

A levelezőlistán többen is megelégelték a Sensory Networks tehetetlenségét (vagy ha jobban tetszik, koncepciótlanságát), és létrehozták a DSPAM-COMMUNITY nevű projektet, ami a 3.8.0-ás verzióra épül, annak a forkja. Ez azért sem egy haszontalan lépés, mert az SN bejelentette, hogy szívesen eladnák a dspam portfolióját valakinek. Január végén ugyanis lekapcsolják a dspam dolgait hosztoló gépet, hacsak valaki nem jelentkezik, hogy átvenné a projektet.

Bár én egy konkurens spamszűrőben vagyok érdekelt, de szomorú lennék, ha a dspam eltűnne a süllyesztőben. Szerencsére a community projektnél máris van 6 fejlesztő. Kiváncsi vagyok, merre viszik tovább a dspamet…